Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Παράταση για το δάνειο έως το 2018 και ...βλέπουμε!


Ραγδαίες εξελίξεις για το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων της Τρόικα προς τη χώρα μας, προκαλούν τα γεγονότα στην Ιρλανδία. Το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης αποφάσισε να θέσει σε νέα βάση τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υιοθετώντας μεγαλύτερη χρονική διορία εξόφλησης των 110 δισ. που χορηγούν στη χώρα μας.


Έξι μήνες μόλις μετά την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του Μνημονίου, η ΕΕ έσπευσε να στείλει μήνυμα στις αγορές (όπως υπογράμμισε και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν) πως η Ευρωζώνη είναι σε θέση να διασφαλίσει την σταθερότητα, αλλά και ότι το "πιστόλι " που βρέθηκε ξαφνικά στον κρόταφο της χώρας , ξαναμπαίνει ... «στο τραπέζι», δίνοντας ανάσα στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν τα σωρευμένα χρέη στα κρατικά της ομόλογα.

Όπως χαρακτηριστικα τόνισε, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, "θα εξεταστεί τάχιστα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να συμβαδίζει με αυτόν που θα δοθεί στην Ιρλανδία". Εφόσον τελικώς η Ιρλανδία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει περιθώριο μέχρι το 2018 να αποπληρώσει το δάνειο των 85 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα δοθεί και στην Ελλάδα παράταση τουλάχιστον 3 ετών. Ο Όλι Ρεν τόνισε πως η Ελλάδα θα έχει πλέον τη δυναντότητα να ανταπεξέλθει ευκολότερα στα βάρη από τα δάνεια της Τρόικα, χωρίς να απειλείται η σταθερότητά της.

Επιπλέον η απόφαση για την Ιρλανδία φαίνεται πως της δίνει και περιθώριο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 αντί του 2014 που έχει η χώρα μας, γεγονός που όμως δεν προδικάζει αυτομάτως και ανάλογη "επιμήκυνση" χρόνου για την Ελλάδα αφού αυτή μπήκε μισό χρόνο νωρίτερα στο μηχανισμό στήριξης.

Οι εξελίξεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν "επιβράβευση των μετρήσιμων αποτελεσμάτωντων προσπαθειών που καταβάλλει εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας". Υπογραμμίζουν δε το γεγονός ότι η Ιρλανδία θα δανείζεται πλέον για τα επόμενα τρία χρόνια με επιτόκιο 1% υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδος.

Θα ηρεμήσουν τα ομόλογα;

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αμβλύνονται πλέον, εν μέρει έστω, και οι πιέσεις που προκαλούσε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η έντονη αμφισβήτηση για το αν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της η Ελλάδα στη διετία 2014-2015, καθώς τα χρεωλύσια για τη διετία ανέρχονταν με τα έως τώρα δεδομένα στα 145 δισ. ευρώ, επειδή συμπίπτουν οι λήξεις παλαιών ομολόγων που κατέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και σχεδόν το σύνολο των δανείων από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 110 δισ. ευρώ.

Από τα 145 δισ. ευρώ των τοκοχρεολυσίων, τα 77,5 δισ. ευρώ αποτελούν λήξεις παλαιών ομολόγων και τα 67,5 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις από τα δάνεια μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Το πρόβλημα στο οποίο καλούνταν εδώ και καιρό να αντιμετωπίσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα, αφορά στον τρόπο κάλυψης των συγκεκριμένων δανειακών αναγκών, καθότι τότε δεν θα υφίσταται μηχανισμός στήριξης και όλες οι δανειακές ανάγκες θα καλύπτονται από τις αγορές.

Δεδομένου δε ότι ήδη ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είχε ανοίξει παράθυρο για επιμήκυνση των δανείων, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έσπευσαν να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις και να μην αφήνουν τον «μπαμπούλα» της Ουάσιγκτον να προβάλλει ως ευνοϊκότερος συνομιλητής της χώρας μας, από όσο οι εταίροι της.

Ο Όλι Ρεν αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν πρόταση της Κομισιόν να υπάρξει μια ανακατανομή των βαρών από τα δάνεια στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου